Gootbeugels

Gootbeugels

Dakgootbeugels

Gootbeugels worden gebruikt voor het monteren van een dakgoot aan het dak of aan de muur. Er zijn veel verschillende soorten Dakgootbeugels. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende soorten en wanneer je welke beugel het beste kunt kiezen. Meestal wordt geadviseerd om op iedere 60 centimeter een gootbeugel te plaatsen. Om te voorkomen dat er water in de dakgoot blijft staan, plaats je de beugels steeds circa 2,5 mm lager. 
gootbeugels



Mastgootbeugels

Heb je een mastgoot als dakgoot? Let er dan altijd op dat je ook mastgootbeugels besteld. Een mastgoot is een halfronde goot. Deze is meestal gemaakt van zink. De beugels zelf kunnen van een ander materiaal gemaakt zijn. De meest gebruikte maat voor een mastgootbeugel is de M44. Deze maat is het meest gangbaar voor het opvangen van hemelwater bij gewone huizen. Een M30 wordt meestal gebruikt voor tuinhuisjes en dergelijke. Een andere veel gebruikte maat is de M37. Welke maat je moet kiezen hangt af van de overstek van de daklijn. De mastgoot moet hier altijd ruim binnen vallen.

Bakgootbeugels

Heb je een bakgoot als dakgoot? Let er dan altijd op dat je ook bakgootbeugels besteld. Een bakgoot is een rechthoekige goot. Deze is net als de mastgoot vaak gemaakt van zink. Andere materialen waar het van gemaakt kan zijn zijn PVC en Koper. de bakgoot is verkrijgbaar in B30, B37, B44 (meest gebruikt) en de B55 voor grote goten. Let altijd op dat je de bakgootbeugel in dezelfde maat als de bakgoot besteld. De maat die je nodig hebt hangt af van de daklijn. De bakgoot moet hier altijd ruim binnenvallen.

Soorten Gootbeugels

De meest gebruikte gootbeugel is de standaard versie. Deze beugel bevestig je onder de onderste dakpan. Deze zijn verkrijgbaar met een tapgat, om de goot te bevestigen en met een lip om de goot te bevestigen. Deze beugels zijn meestal standaard beschikbaar met een hoek van 45 graden en een hoek van 180 graden. Dit geldt zowel voor de bakgoot als voor de mastgoot.

Muurbeugels

De muurbeugel gebruik je, om de dakgoot aan de muur te bevestigen in plaats van aan de dakrand, zoals bij een normale beugel. De muurbeugels zijn ook beschikbaar met een tapgat en met een lip voor het bevestigen.

muurbeugel dakgoot



Renovatiebeugels

Renovatiebeugels worden net als de muurbeugels ook aan de muur bevestigd. Het wordt vaak gebruikt op plaatsen waar een gewone dakgootbeugel niet past. De renovatiebeugel wordt op twee plekke vastgezet. De renovatiebeugel is net als de andere beugels, ook verkrijgbaar met een tapgat en met een lip voor het bevestigen.

renovatiebeugel voor mastgoot


Een reactie posten

0 Reacties